HSE (سلامت، امنیت و محیط زیست) کوتاه شده ی کلمات health به معنی بهداشت کار،  Safety به معنی ایمنی کار و Environment  به معنی محیط زیست است. طبق معنی کلماتی که گفته شد می توان بهداشت ، ایمنی و محیط زست را HSE (سلامت، امنیت و محیط زیست) نامید.

بهداشت و ایمنی مسئله ای هست که وجود هریک وابسته به دیگری است به طوری که اگر بهداشت در انجام کار و یا عملیات وجود نداشته باشد، فقدان ایمنی نیز به وضوح مشاهده خواهد شد.

در دنیای امروزی با وجود پیشرفت هایی که در زمینه های مختلفی وجود داشته همواره کشورها ، مراکز و شرکت ها درصدد رقابت با یکدیگر هستند. نیروی های انسانی  مهرهای مهم و کارامد برای پیشبرد این هدف  اند بنابراین سلامت و بهداشت انان بسیار حائز اهمیت است. انسان نیز جزئی از محیط زیست است و از آن جدا نیست در نتیجه سلامت انسان بر سلامت محیط زیست  تاثیر میگذارد. نیروی کار بیمار می تواند دچار حادثه شود و بروز حوادث را افزلیش دهد و همچنین باعث آسیب به محیط زیست شود.

بحث بهداشت و ایمنی از زمان انقلاب صنعتی به بعد مطرح شد دلیل آن هم افزایش امار مرگ و میر کارکنان بود.

در جوامع امروزی برای کسب و کار بهتر و بیشتر نیازمند یک مجموعه جامع است که سلامت افراد، تجهیزات ، محیط زیست و… را تامین کند. سیستم مدیریت بهداشت ،ایمنی و محیط زیست (HSE-MS) پاسخگوی این نیازها است.

HSE (سلامت، امنیت و محیط زیست)

HSE (سلامت، امنیت و محیط زیست)

احتمال بروز حوادث در محیط های پیمانکاری به دلیل وجود عوامل مختلفی مانند تنوع کار، وجود تجهیزات مختلف و آشنا نبودن با محیط، افزایش می یابد. بنابراین آگاه بودن به مسائل HSE (سلامت، امنیت و محیط زیست) یکی از الزامات کار است و با استفاده از آن می توان از حوادث و آسیب های وارده به اموال و تجهیزات و همچنین پرسنل کاری، بر حزر بود. این دستورالعمل ها را کارفرما در حین بستن قرارداد اخذ می کند و یک نسخه از آن را به پیمانکار می دهد.

پیمانکار مسئول اجرای دستورالعمل های HSE (سلامت، امنیت و محیط زیست) است. اگر به هر دلیلی در حین انجام عملیات در کارگاه پیمانکاری که از پیش دستورالعمل های HSE (سلامت، امنیت و محیط زیست) را دریافت کرده، خسارت جانی رخ بدهد، این پیمانکار به مدت سه سال نمی تواند هیچ گونه قراردادی با دیگر کارفرمایان امضاء کند. بنابراین پیمانکاری که از طرف کارفرما انتخاب می شود، باید شرایط کار مانند سلامت کارکنان، درستی وسایل و تجهیزات، ایمنی و بهداشت را رعایت کند تا کار بازده بهتری داشته باشد.

HSE (سلامت، امنیت و محیط زیست) در هات تپ

روش هات تپ که به آن انشعاب گیری گرم گفته می شود، انشعاب گیری از قسمتی از لوله است که سیال در آن جریان دارد بنابراین عملیات نیازمند دقت و ایمنی بالایی است.

قبل از شروع فرایند Hot tap لازم است که یک سری از نکاتی را رعایت کنیم مانند:

  • تمامی کارکنان باید لباس مناسب و ایمن شامل کلاه، دستکش، کمربند ایمنی -در صورت کار در ارتفاع- و غیره داشته باشند.
  • جوشکاری تجهیزات روی لوله مانند اسپلیت تی باید با دقت انجام شود.
  • اگر عملیات انشعاب گیری در ارتفاع باشد بستن داربست محکم و ایمن یکی از نکاتی است که باید آن را رعایت کرد و اگر فرایند در سطح زمین باشد حفاری قسمتی که قرار است کار در ان انجام شود باید به گونه ای باشد که فضای کافی برای کارکنان و دستگاها وجود داشت باشد. همچنین باید محل خروج اضطراری نیز ایجاد شود تا در صورت ایجاد حادثه کارکنان بتوانند خارج شوند.

علاوه بر نکاتی که در بالا گفته شد، نکات دیگری وجود دارد که منحصر به عملیات هات تپ است.

قبل از جوشکاری: برای انجام عملیات انشعاب گیری نیاز است که تجهیزاتی مانند اسپلیت تی را روی لوله متصل کنیم. دستور کار استاندارد این مرحله به جوشکار داده می شود که توجه به آن ضروری است. نوع سیال درون لوله، دما و فشارآن پارامترهای بسیار مهمی هستند که حد مجاز هر یک باید به جوشکار اطلاع داده شود. در زمان جوش اتصالات بر روی لوله باید نشتی لوله را چک کنند. برای مثال گاز  H2Sگازی اشتعال پذیر و با فشار بالا است. اگر درون لوله گاز H2S وجود داشته باشد و لوله در محل جوشکاری دچار نشتی باشد، احتمال بروز آسیب  در زمان جوشکاری بسیار محتمل است. آسیب وارده به جوشکار به این صورت است که وقتی او در حال کار است گاز با فشار زیادی از قسمت نشتی خارج می شود که می تواند باعث قطعی دست فرد و حتی انفجار در محیط شود. انفجار می تواند به دلیل دمای زیاد و متمرکزی که در جوشکاری تولید می شود، اتفاق بیفتد.

قبل از سوراخکاری: قبل از سوراخکاری یا برش لوله با دستگاه هات تپ باید سطح جوشکاری شده را چک کرد تا از درستی و کیفیت جوش اطمینان حاصل شود و هیچ گونه نشتی نداشته باشد. سپس باید فشار دستگاه هات تپ را تست کرد تا مطمئن شویم که اتصال چه مقدار فشار را می تواند تحمل کند. در این بین گسکت های مورد استفاده برای آب بندی فلنج ها و شیر نیز باید بررسی شوند تا از صحت عملکرد آن ها و عدم نشتی اطمینان حاصل شود. در انتها باید از محکم بودن بودن پیچ ها، هم مرکز بودن ولو با فلنج اطمینان حاصل شود. عمق برش هات تپی نیز باید اندازه گیری شود. در غیر اینصورت ممکن است کاتر دستگاه هات تپ از طرف دیگر لوله خارج شود و به طور کل لوله را از بین ببرد.

قبل از جدا کردن دستگاه هات تپ: در این مرحله باید از بسته بودن شیر مطمئن باشیم چون در صورت باز بودن شیر سیال از لوله با فشار زیادی خارج می شود و نمی توان خروج آن را قطع و کنترل کرد. اگر سیال دارای خاصیت اشتعال پذیری باشد (نفت) خروج غیر ایمن آن می تواند منجر به انفجار شود. قبل از جدا کردن دستگاه hot tap باید سیال را تا جای ممکن از آن خارج کرد.

بعد از جدا کردن دستگاه هات تپ: بعد از اتمام کار باید دستگاه هت تپ را تمیز کنیم تا هیچ سیالی در آن باقی نماند. اگر دستگاه تمیز نباشد ممکن است ماده شیمیایی باقی مانده  در دستگاه در عملیات بعدی با سیال دیگر واکنش بدهد و موجب بروز اتفاقات ناگوار شود.

رعایت دستورالعمل های HSE (سلامت، امنیت و محیط زیست) در عملیات هات تپ کوجب پیشروی صحیح و ایمن عملیات می شود و در نهایت رضایت کارفرما و پیمانکار هات تپ را از پروژه انجام شده به دنبال خواهد داشت. نکات و دستورالعمل های لازم برای روند کاری و عملیاتی تحت عنوان الزامات HSE (سلامت، امنیت و محیط زیست)  هم به صورت کلی در لیست های مخصوص و هم به صورت خلاصه در جلسات TBM به کارکنان گوشزد می شوند. 


ارسال دیدگاه