تست فشار هیدرواستاتیک یکی از مراحل ایمنی سنجی در هات تپ است. تست فشار هیدرواستاتیک در واقع برای سنجش مقاومت انواع قطعات و اتصالات در هات تپ کاربرد دارد. فشار هیدرواستاتیک به علت وجود نیروی جاذبه از طرف سیالات مختلف به سطوح وارد می شود. در واقع زمانی که سیال درون خط لوله جریان دارد فشاری را به لوله وارد خواهد کرد که این همان فشار هیدرواستاتیک است. در ادامه ارتباط عملیات هات تپ با فشار هیدرواستاتیک و در نهایت تست فشار هیدرواستاتیک را مفصلا شرح خواهیم داد.
برای تعیین فشار هیدرواستاتیک دو مولفه نیاز است. یکی چگالی سیال و دیگری نیرویی که جاذبه زمین به عنوان شتاب گرانشی به سیال وارد می کند. با در دسترس بودن این دو مولفه به علاوه مساحت سطح مورد نظر می توان فشار هیدرواستاتیک سیالات مورد نظر را محاسبه کرد.
محاسبه فشار سیالات مختلف به نیروی کار هات تپ این امکان را می دهد تا ماهیت فشاری و مقاومتی سیالی را که قرار است عملیات روی خطوط لوله ی آن انجام شود خوب بشناسند. شناخت کامل نیروهای هیدرواستاتیک سیال مشخص کننده ی این موضوع است که در فرایند عملیات هات تپ ، قطعات و اتصالات باید تا چه میزان مقاوم باشند. هم چنین شناخت نوع اتصال ، نوع ولو و یا گسکت ها نیز از دیگر مسائلی خواهد بود که با دانستن میزان فشار هیدرواستاتیک سیال مورد به دست خواهد آمد.
در عملیات هات تپ از دو نوع اتصالات برای شروع عملیات استفاده می شود. اتصالات انشعابی و اتصالات نشت گیر. پس از نصب اتصالات روی خط لوله ی مورد نظر با استفاده از تست فشار هیدرواستاتیک میزان مقاومت اتصالات نصب شده روی خط لوله را بررسی می کنند. با این تست کارکنان در عملیات هات تپ متوجه می شوند که در صورت ورود جریان سیال از لوله ی اصلی به انشعاب یا لوله ی فرعی ، اتصال نصب شده مقاومت لازم جهت تحمل فشار وارده از سمت سیال را خواهد داشت.
هم چنین پس از نصب اتصال مورد نظر ، ولو نیز روی آن نصب خواهد شد. ولو نیز باید تحمل فشار وارد شونده از سمت سیال عبوری را داشته باشد. هرگونه کمبود مقاومت در برابر فشار هیدرواستاتیک سیال درون خط لوله باعث می شود تا نشتی گسترده ای پس از برش روی خط لوله اتفاق بیفتد. ولو به صورت جداگانه با تست فشار هیدرواستاتیک تست می شود و در صورت تایید تست و صحت عملکرد روی اتصال نصب خواهد شد.
اصولا تست فشار هیدرواستاتیک از مجموعه اتصال و ولو به صورت همزمان نیز گرفته می شود تا عملکرد مقاومتی این دو قطعه در کنار هم نیز سنجیده شود.
پیش از آن که دستگاه هات تپ به عنوان آخرین جزء عملیاتی روی خط لوله نصب شود نیز باید به صورت جداگانه تست فشار هیدرواستایتک را پشت سر بگذارد.
پس از نصب دستگاه هات تپ روی ولو و اتصال انشعابی مجددا تست هیدرواستاتیک بر روی کل قطعات و به صورت یکجا انجام خواهد شد. در تست آخر در مورد مقاومت و تحمل فشار کل مجموعه اطمینان صد در صدی کسب خواهد شد.
تست فشار هیدرواستاتیک به آزمایش هایی گفته می شود که در آن ها میزان مقاومت خطوط لوله تحت فشار ، سیلندرها ، بویلرها و غیره سنجیده می شود. برا تست هیدرواستاتیک ابتدا فشار سیال را در نظر می گیرند. سپس با استفاده از دستگاه ، فشاری بیشتر از فشار سیال مورد نظر را به قطعه یا اتصال مورد نظر وارد می کنند. در صورتی که اتصال یا قطعه و یا کل مجموعه ی تحت فشار در تست هیدرواستاتیک بتوانند فشاری بیش تر از فشار سیال مورد نظر را تحمل کنند ، پس حتما مقاومت لازم در برابر جریان عبوری از خط لوله ی اصلی به لوله ی فرعی را دارند.
پس از این مرحله کارکنان اجرایی عملیات هات تپ با آسودگی خیال در رابطه با ایمنی اتصالات ، شیر و ماشین هات تپ شروع به انجام عملیات می کنند.
تست فشار هیدرواستاتیک با توجه به شرایط انجام هات تپ و طبق دستورالعمل های زیر انجام خواهد شد :
نکات ایمنی در فرایند تست فشار هیدرواستاتیک
صحت تست فشار هیدرواستاتیک در هر عملیات هات تپ تبیین کننده اصول ایمنی و فنی صحیح برای کارفرما و پیمانکار می باشد.